land van zee

Terra Maris, letterlijk land van de zee, is hét museum voor natuur en landschap van Zeeland. Bij het museum hoort ook een landschapstuin van 2,5 hectare. Hier zie je de verschillende Zeeuwse landschapstypen in het klein. Ga op ontdekking in onze interactieve plattegrond!
Bij Bij
Plattegrond Eend Wolk Wolk
bescherming door de natuur
Dat mini-duin herbergt vele planten, die met hun wijdvertakte lange wortels het opgestoven zand weten vast te houden. In het echt zijn de duinen een uitstekende bescherming tegen de zee.
bijenstal
Neem een kijkje in 't Raathuis en stap in de wereld van de honingbij. Van dar tot nectar en van werkbij tot koningin, een fascinerende samenleving!
Meer informatie
boerenbont
De Zeeuwse boerderijtuin; bloemen, kruiden en groenten, klaar voor gebruik.
boomgaard van vroeger
Hoogstamfruitbomen met ouderwets lekker fruit. Wandel gerust tussen de bomen door!
even spelen
Een evenwichtsslang en klauterpiramides; probeer ze maar eens uit! En kruip ook eens in het slakkenhuis van wilgentenen.
getijdewip
Ben jij team Eb of team Vloed? Ontdek hoe getijde energie werkt.
hollebollig
Ontdek hier hoe het landschap van nu nog steeds de sporen van zoutwinning van eeuwen geleden laat zien.
hoogwater
Stoere dijken beschermen ons tegen de zee. Hoe hoog komt het water eigenlijk? Lees het af op de peilschaal.
hotelkamers vrij
Bekijk het leven bij de insectenhotels aan de oude muur.
idyllisch weiland
insectentuin
Speciale planten en struiken zorgen er voor dat er in de landschapstuin vele soorten vlinders en insecten te bewonderen zijn. Groot en kleurrijk, maar ook klein en onopvallend.
klimaatlab
educatielokaal voor verschillende activiteiten en schoolprogramma's.
mottekasteel
Her en der in Zeeland liggen ze nog: de vliedbergen. Vroeger stond er een verdedigingstoren, een mottekasteel, op. Hier gereconstrueerd. Wat een machtig uitzicht heb je bovenin!
Meer informatie
museum
In 3 zalen word je meegenomen door de geschiedenis van het Zeeuwse landschap; ervaar hoe wind, water en de mens Zeeland hebben vormgegeven. Wat een prachtige natuur heeft dat opgeleverd!
museumcafé en winkel
Met uitzicht op de fraaie Manteling van Walcheren zit je hier heerlijk met een kopje koffie of iets anders lekkers. Of kijk even rond in de winkel. Winkel en café zijn vrij toegankelijk.
natuurpad vol ontdekkingen
Wandel over dit sfeervolle natuurpad en observeer door de wilgenschermen de vogels in de gracht.
parkeerplaats
Langs een statige laan voert een wandeling van ca. 10 minuten je van de parkeerplaats naar Terra Maris.
waterdiertjes vangen
Vanaf het bruggetje speuren naar het waterdiertjes met een schepnetje en met een zoekkaart ontdekken wat er onder water leeft!
zeeland akkerland
Zeeuwse akkers in het klein, met gewassen van toen en nu.
zompig zeeuws
Inpolderingen en dijkdoorbraken hebben kronkelinge waterlopen nagelaten: de kreken. Bewonder hier een stukje daarvan, een heus Zeeuws moeras.
Wolk

Recent waargenomen:

tijgerspin

Deze achtpoter dankt haar naam aan haar geel/zwart gestreepte achterlijf, wordt daarom ook 'wespspin' genoemd. Favoriete hapje is een sprinkhaanfiletje, dus totaal ongevaarlijk voor mensen. Meer waarnemingen >

iets te vieren?

Ben je opzoek naar een leuk én interessant kinderfeestje? Bekijk hieronder het aanbod en kom met al je vriendjes en vriendinnetjes je verjaardag vieren bij Terra Maris!

aansluitende lespakketten

lespakketten voor het basis- en voortgezet onderwijs

het mottekasteel, het bos, de duinen, het ScharrelLAB en het strand zijn perfecte locaties voor een educatieve activiteit of de jaarlijkse schoolreis. Terra Maris is een Buitenlokaal van de Zeeuwse Natuur. De activiteiten sluiten aan bij verschillende thema’s en kerndoelen van het basisonderwijs.