
Van alle tuinen in Nederland die naar de prijs meedingen heeft een vakjury de top 10 samengesteld. Via publieksstemmen zal de top drie bepaald worden. Daarom hierbij een oproep om massaal te stemmen voor onze tuin.
Je kunt van 27 maart tot en met 2 mei stemmen.
De tuin van Terra Maris is dé Zeeuwse inzending. Wanneer wij winnen krijgen we niet alleen €10.000 om de tuin nog leuker te maken, maar minstens zo belangrijk: een geweldige promotie en waardering voor de mooie natuur van Zeeland.
Jij kunt daarbij helpen! Stem op ons en deel dit met zoveel mogelijk anderen.

Hortus Zelandiae
Het museum en tuin zijn gevestigd op landgoed Westhove, middenin het natuurgebied De Manteling. De oudste beschrijvingen van het kasteel komen uit 1277 en van de tuinen uit 1550. Ze behoren tot de oudste formele tuinen in Nederland, in 1995 bliezen landschapsarchitecten Bosch en Slabbers de tuin nieuw leven in. Ze brachten de symmetrische indeling terug compleet met lindeboom lanen en zichtlijnen. De kern van de tuin is een groot vierkant. Vier rechte paden en een cirkelvormig pad verdelen het vierkant in 9 vakken. Elk vak bevat een thematuin met een typisch Zeeuws landschapje. Deze zijn ingevuld met inheemse planten zoals zeealsem, zeeschorrengras, de grote ratelaar, hoogstam fruitbomen en nog veel meer. De Hortus Zelandiae is dankzij haar authentieke natuur en de rijke cultuurhistorie uniek en onweerstaanbaar.

Het doel voor het prijzengeld
Terra Maris wil de prijs benutten voor het realiseren van een unieke tuin-tijdreis-beleving. Deze gaat de plek, de tuin en zijn geschiedenis met elkaar verbinden op een aantrekkelijke wijze voor jong en oud. De bezoeker wordt meegenomen terug in de tijd en kan zien en ervaren hoe er vroeger werd geleefd en hoe de mens omging met de natuur. De geschiedenis wordt uitgelegd en ingezet als duurzaam voorbeeld en inspiratiebron. Het is de bedoeling dat deze beleving en ervaring toegankelijk zijn voor alle bezoekers en niet alleen groepen met een gids of een geboekte school activiteit. Dit is mogelijk met degelijke, kostbare en weerbestendige informatievoorzieningen, middeleeuwse attributen en interactieve spellen en hands-on activiteiten. Mogelijk ook met een VR bril, als het budget het toelaat, zodat bezoekers het landgoed en zijn menselijke en dierlijke bewoners door de tijd zien veranderen.
"Museum voor natuur & Landschap werd beoordeeld als een locatie die sterk inzet op beleving en duurzaamheid. De tuin biedt een unieke ervaring voor bezoekers, waarbij natuur en landschap centraal staan. De ecologische waarde is duidelijk zichtbaar, met aandacht voor biodiversiteit en waterbesparing. De toegankelijke opzet maakt de tuin geschikt voor een breed publiek, met educatieve elementen die bezoekers actief betrekken." juryrapport